Krakowska woda spełnia obecnie wszystkie konieczne normy. To oznacza, że bez szkody dla zdrowia można pić ją bezpośrednio z kranu. Wiele osób obawia się jednak spożywania jej w ten sposób, ponieważ nie smakuje ona tak jak woda źródlana. Co może wpłynąć na smak wody i jak go poprawić?
Smak wody może zmieniać się w zależności od tego, jakie znajdą się w niej substancje. W wielu dzielnicach Krakowa nadal destyluje się wodę za pomocą chloru, choć coraz częściej będzie się odchodzić od tej metody na korzyść lamp UV. Zastosowanie tego ostatniego sposobu nie wpływa już na sam smak wody. By oczyścić ciecz z chloru wystarczy zastosować węglowe filtry do wody. Najprostsze, niewymagające żadnych instalacji, są oczywiście filtry dzbanowe. Można z powodzeniem używać ich w tych dzielnicach Krakowa, w których pozyskiwana woda jest miękka i zawiera niewiele minerałów powodujących powstawanie kamienia kotłowego. Takich miejsc jest jednak stosunkowo niewiele.
Kraków to miasto, gdzie w większości dzielnic woda jest średnio twarda. Uzdatnianie wody w takim przypadku polega na zmniejszeniu ilości pierwiastków powodujących osad. Można zrobić to za pomocą filtru działającego na zasadzie odwróconej osmozy lub wykorzystać zmiękczacze wody. Takie działanie jest konieczne nie tylko po to, by woda zyskała lepszy smak, ale także po to, by uchronić przed zniszczeniem takie urządzenia jak pralka czy zmywarka.
Więcej o uzdatnianiu wody w Krakowie poczytasz na stronie http://www.klarsan.eu/uzdatnianie,krakow/.
Smak wody może zmieniać się w zależności od tego, jakie znajdą się w niej substancje. W wielu dzielnicach Krakowa nadal destyluje się wodę za pomocą chloru, choć coraz częściej będzie się odchodzić od tej metody na korzyść lamp UV. Zastosowanie tego ostatniego sposobu nie wpływa już na sam smak wody. By oczyścić ciecz z chloru wystarczy zastosować węglowe filtry do wody. Najprostsze, niewymagające żadnych instalacji, są oczywiście filtry dzbanowe. Można z powodzeniem używać ich w tych dzielnicach Krakowa, w których pozyskiwana woda jest miękka i zawiera niewiele minerałów powodujących powstawanie kamienia kotłowego. Takich miejsc jest jednak stosunkowo niewiele.
Kraków to miasto, gdzie w większości dzielnic woda jest średnio twarda. Uzdatnianie wody w takim przypadku polega na zmniejszeniu ilości pierwiastków powodujących osad. Można zrobić to za pomocą filtru działającego na zasadzie odwróconej osmozy lub wykorzystać zmiękczacze wody. Takie działanie jest konieczne nie tylko po to, by woda zyskała lepszy smak, ale także po to, by uchronić przed zniszczeniem takie urządzenia jak pralka czy zmywarka.
Więcej o uzdatnianiu wody w Krakowie poczytasz na stronie http://www.klarsan.eu/uzdatnianie,krakow/.
Komentarze
Prześlij komentarz